Nákup nemovitosti ve Španělsku: Výhody, náklady a pronájmy

Plánujete koupi nemovitosti ve Španělsku? Ať už vás láká vlastní apartmán u moře, nebo chcete investovat a nemovitost pronajímat, přinášíme vám přehled všech důležitých informací. Vstup do světa španělských nemovitostí může být snadný, pokud víte, co vás čeká.

Daně a poplatky spojené s nákupem nemovitosti

V oblasti Valencie činí daň z nabytí nemovitosti 10 % z kupní ceny. Pokud však kupujete novostavbu, daň z nabytí se neplatí, ale musíte připočítat 10% DPH. Další 3–4 % se vztahují na poplatky za přepis nemovitosti, notářský zápis, registr a katastr. Celkové náklady se tak mohou pohybovat kolem 13–14 % z kupní ceny.

Náklady spojené s vlastnictvím nemovitosti

Jakmile se stanete majiteli nemovitosti, čekají vás pravidelné výdaje spojené s jejím provozem. Jaké to jsou?

  • Elektřina: Pokud apartmán nepoužíváte, základní náklady na elektřinu se pohybují kolem 300 EUR ročně. Cena elektřiny je aktuálně 0,29 EUR/kWh.
  • Voda: Platí se čtvrtletně a cena za vodu se pohybuje mezi 1–2 EUR/m³. Průměrná čtvrtletní platba činí 40–80 EUR.
  • Pojištění: Pojištění nemovitosti vás ročně vyjde na 150–300 EUR.
  • Internet: Standardní internetové připojení stojí kolem 25 EUR měsíčně. Někteří poskytovatelé umožňují platit jen za měsíce, kdy připojení využíváte.
  • Komunitní poplatky: Ty se pohybují od 10 do 120 EUR měsíčně, v závislosti na lokalitě a službách, jako je údržba bazénu a zahrady.
  • IBI (daň z nemovitosti): Roční daň z nemovitosti je v rozmezí 140–400 EUR.
  • Odvoz odpadu: Tento poplatek se obvykle platí dvakrát ročně, a to ve výši 30–50 EUR za pololetí.
  • Rezidente fiscal: Zajištění zástupce pro komunikaci s úřady vás vyjde na 100 EUR ročně.

Celkové roční náklady na provoz nemovitosti se tak pohybují mezi 1 330 a 3 300 EUR.

Pronájem a výnosy

Pokud plánujete svou nemovitost pronajímat, například prostřednictvím serverů jako Booking nebo Airbnb, budete potřebovat turistickou licenci. Ta vám umožní legálně komerčně pronajímat nemovitost. Rádi vám s jejím získáním pomůžeme. V některých oblastech však turistickou licenci nelze získat, například v určitých částech města Guardamar del Segura. Doporučujeme předem zjistit, zda je ve vaší lokalitě její udělení možné.

Příjmy z pronájmu musíte ve Španělsku vykazovat každý rok v rámci daňového přiznání, přičemž daň z příjmu z pronájmu činí 19 %. Pro snazší správu můžete oslovit svého residente fiscal, který za vás tuto povinnost vyřídí (poplatek kolem 140 EUR za každé podání).

Ceny pronájmu

Výnosy z pronájmu se liší v závislosti na lokalitě, vybavení a ročním období. Zde je přehled průměrných cen za týdenní pronájem apartmánu se dvěma ložnicemi:

  • Říjen až květen: 350–800 EUR/týden
  • Červen a září: 500–900 EUR/týden
  • Červenec a srpen: 600 –1.200 EUR/týden

Pokud máte luxusněji zařízený apartmán s více ložnicemi nebo dům s bazénem, mohou se ceny vyšplhat až na 160 EUR za noc nebo více. Pro příklad, dům s grilem, parkováním a bazénem může v hlavní sezóně stát až 220 EUR za noc.

Přísnější pravidla pro pronájem

V poslední době byla zpřísněna pravidla pro krátkodobé pronájmy ve Španělsku. Některé oblasti zavádějí omezení a místní úřady důkladně kontrolují dodržování legislativy. Doporučujeme pravidla pronájmů důkladně sledovat, abyste se vyhnuli možným komplikacím. Více zde


Máte dotazy nebo potřebujete více informací?

Rádi vám pomůžeme s jakýmkoliv krokem spojeným s nákupem či pronájmem nemovitosti. Neváhejte se s námi spojit prostřednictvím WhatsApp nebo Skype a získejte podrobnější informace na míru vašim potřebám!

Join The Discussion

Compare listings

Compare