Nákup nemovitosti ve Španělsku: Co musíte vědět?

Pokud plánujete koupi nemovitosti ve Španělsku, připravte se na několik administrativních kroků. Tento proces zahrnuje nejen podepsání smluv, ale také několik důležitých formalit, které je třeba vyřídit před samotným předáním klíčů. Přinášíme vám přehled jednotlivých kroků, které vás čekají, a jak vám může pomoci profesionál zvaný „gestor administrativo“.

NIE – Identifikační číslo cizince

Jedním z prvních a nejdůležitějších dokumentů, který budete potřebovat, je NIE (Número de Identificación de Extranjero) – identifikační číslo cizince. Tento doklad je nezbytný, pokud chcete ve Španělsku vlastnit nemovitost, pracovat nebo podnikat. Získání NIE může být složité, ale gestor vám s tím může pomoci.

Založení účtu u španělské banky

Aby bylo možné financovat nákup nemovitosti, je potřeba založit běžný účet u španělské banky. Tento účet bude sloužit nejen k převedení zbývající části kupní ceny, ale i k placení místních poplatků, jako jsou daně nebo zálohy na energie.

Podpis rezervační smlouvy

Jakmile si během prohlídek vyberete nemovitost, dalším krokem je podpis rezervační smlouvy. Tato smlouva zajišťuje, že nemovitost bude rezervována pro vás, zatímco probíhají další formality. Rezervační záloha se pohybuje od 3 000 do 5 000 EUR, ale může být až 10 % z kupní ceny.

Náklady spojené s nákupem nemovitosti

Kromě rezervační zálohy je potřeba počítat s dalšími náklady ve výši až 1 500 EUR, pokud si je budete zajišťovat sami. Tyto náklady zahrnují například vypracování notářského zápisu, získání NIE, založení bankovního účtu, překlady dokumentů či přepis energií. Pokud se rozhodnete pověřit tyto úkoly gestora, můžete mu zanechat plnou moc, aby se o vše postaral za vás.

Financování a vystavení šeku

Jakmile převedete zbytek kupní ceny na svůj účet ve španělské bance, gestor vám může pomoci s vystavením šeku, který předáte prodávajícímu při podpisu kupní smlouvy u notáře.

Podpis kupní smlouvy u notáře

Kupní smlouva je ve Španělsku právně závazný dokument, který se sepisuje a podepisuje před notářem. V okamžiku podpisu se oficiálně stáváte majitelem nemovitosti a obdržíte klíče.


Kdo jsou Gestores Administrativos?

Gestor administrativo je profesionál, který se specializuje na správu administrativních a právních záležitostí ve Španělsku. Tito odborníci vám mohou pomoci nejen s nákupem nemovitosti, ale i s dalšími byrokratickými úkoly. Jejich úloha zahrnuje například:

  • Získání NIE: Gestor vám pomůže s vyřízením veškeré potřebné dokumentace pro získání tohoto nezbytného identifikačního čísla.
  • Právní kontrola nemovitosti: Zkontrolují, zda je nemovitost právně v pořádku a zda na ní neváznou žádné dluhy či právní překážky.
  • Organizace finančních transakcí: Pomohou s převodem peněz a správou escrow účtu, který zajišťuje bezpečný převod financí mezi kupujícím a prodávajícím.
  • Příprava smluv: Asistují při přípravě kupních smluv a zajišťují, že všechny potřebné dokumenty jsou vyplněny správně.
  • Daňové záležitosti: Poskytují rady týkající se daní spojených s nákupem nemovitosti a pomáhají s jejich úhradou.
  • Registrace nemovitosti: Gestor se postará o zápis vaší nové nemovitosti do místního katastru.

Dokončení nákupu: Zápis do registru a katastru nemovitostí

Po podpisu kupní smlouvy u notáře následuje několik dalších kroků:

  1. Notářský zápis: Tento oficiální dokument, který potvrzuje váš nákup, se sepisuje u notáře a poté je zaslán na místní registr.
  2. Platba daní a poplatků: Kupující je povinen uhradit daně (v oblasti Valencie činí 10 % z kupní ceny, v Murcii 8 %).
  3. Zápis v registru: Nemovitost je zapsána na vaše jméno v oficiálním registru, což potvrzuje váš nový status majitele.
  4. Katastr nemovitostí: Současně s registrací probíhá také zápis do katastru nemovitostí, kde jsou evidovány všechny důležité údaje o nemovitosti, včetně její polohy a velikosti.

Po dokončení všech těchto kroků obdržíte veškeré důležité dokumenty, které oficiálně potvrzují vaše vlastnictví nemovitosti.


Nákup nemovitosti ve Španělsku nemusí být složitý, pokud máte po svém boku správné profesionály. Gestor administrativo vám pomůže vyřídit všechny potřebné formality, takže se můžete soustředit na to nejdůležitější – radost z nového domova pod španělským sluncem.

Join The Discussion

Compare listings

Compare