Tradice, radost a slavnosti pod sluncem

Svátky v oblasti Alicante: Tradice, radost a slavnosti pod sluncem

Alicante, perla na pobřeží Costa Blanca, není jen oblíbeným turistickým cílem díky svým nádherným plážím a historickým památkám. Je také centrem řady tradičních španělských svátků, které dodávají tomuto městu jedinečnou atmosféru. Pokud plánujete návštěvu Alicante, vyplatí se naplánovat cestu tak, abyste mohli zažít některý z místních svátků – je to skvělý způsob, jak se ponořit do kultury a tradic regionu. Zde jsou některé z nejvýznamnějších svátků v okolí Alicante.

Las Hogueras de San Juan (20.–24. června)

Las Hogueras de San Juan je nejdůležitější a největší svátek v Alicante, který slaví příchod léta a svátek svatého Jana. Město se během těchto dní promění v živoucí festival plný obřích soch z papíru, dřeva a dalších materiálů, které jsou nakonec spáleny v obrovských ohních po celém městě. Každý večer je doprovázen ohňostroji, tradiční hudbou a tancem, což vytváří nezapomenutelnou atmosféru. Tento svátek je také příležitostí k ochutnání místních specialit, jako jsou churros nebo coca amb tonyina, což je tradiční slaný koláč s tuňákem.

Moros y Cristianos (duben a říjen)

Oblast kolem Alicante je známá svou bohatou historií, kterou připomíná slavnost Moros y Cristianos. Tento svátek, který se koná v různých městech a obcích po celém regionu, je dramatickou připomínkou bitev mezi Maury a křesťany ve středověku. Během těchto oslav můžete vidět velkolepé průvody, kde účastníci v bohatých kostýmech předvádějí historické scény, doprovázené hudbou, ohňostroji a tancem. Dva z nejvýznamnějších festivalů Moros y Cristianos v oblasti se konají v Alcoy (duben) a Villajoyosa (konec července).

Semana Santa (Velikonoce)

Podobně jako v jiných částech Španělska je Semana Santa, tedy Svatý týden, jedním z nejvýznamnějších náboženských svátků v Alicante. Město ožívá procesími, kde místní obyvatelé v tradičních oděvech nesou sochy Krista a Panny Marie ulicemi. Každé procesí má své vlastní jedinečné tradice a rituály, které odrážejí hlubokou náboženskou víru a oddanost místních obyvatel. Semana Santa je v Alicante velkolepou a dojemnou oslavou, kterou si nenechte ujít, pokud máte možnost.

Día de la Comunidad Valenciana (9. října)

Tento svátek slaví celé autonomní společenství Valencie, jehož součástí je i Alicante. Día de la Comunidad Valencianapřipomíná osvobození Valencie od Maurů králem Jakubem I. v roce 1238. V Alicante se tento den slaví kulturními akcemi, průvody, koncerty a různými místními tradicemi. Je to ideální příležitost poznat valencijskou kulturu a tradice zblízka.

Romería de la Santa Faz (druhá čtvrtek po Velikonocích)

Romería de la Santa Faz je jednou z největších náboženských poutí ve Španělsku, které se účastní tisíce lidí. Poutníci se vydávají na 8 kilometrů dlouhou cestu z centra Alicante do kláštera Santa Faz, kde se nachází relikvie zvaná „Svatý obraz“ (Santa Faz). Tato poutní cesta je nejen duchovním zážitkem, ale také příležitostí k setkání s přáteli a rodinou, kteří se po cestě zastavují na pikniky a ochutnávají místní speciality.

Vánoce a Nový rok v Alicante

Vánoce a Nový rok jsou v Alicante, stejně jako ve zbytku Španělska, časem radosti, rodinných setkání a bohatých tradic. Přestože počasí zde není typicky zimní, s teplotami často kolem 15–20 °C, to neubírá na vánoční atmosféře, která toto město prostupuje. Alicante během sváteční sezóny září nejen vánočními světly, ale také svou unikátní kombinací tradic, slavností a středomořského kouzla. Pojďme se podívat, jak se zde slaví Vánoce a příchod nového roku.

Vánoční atmosféra v ulicích

Vánoční svátky v Alicante začínají již na začátku prosince, kdy město zdobí vánoční výzdoba, světelné instalace a tradiční betlémy (belénes). Betlémy jsou zde velmi oblíbené a můžete je vidět v různých částech města, přičemž každý rok se koná výstava nejkrásnějších betlémů v městských kostelích a na náměstích.

Jedním z nejvýznamnějších betlémů je ten na náměstí Plaza del Ayuntamiento, kde se každoročně vystavuje velkolepý a detailně propracovaný betlém. Tento betlém se stává centrem vánočního dění, kam se sjíždí rodiny, aby obdivovaly tradiční scénu narození Ježíše Krista.

La Nochebuena (Štědrý večer)

Štědrý večer, neboli La Nochebuena, je v Alicante především rodinným svátkem. Většina Španělů tráví tento večer doma v kruhu rodiny, kde se podává bohatá večeře. Mezi tradiční pokrmy patří například mořské plody, jehněčí pečeně, jamón (sušená šunka) a různé druhy sýrů. Typickým dezertem je turrón – sladkost vyrobená z mandlí, medu a cukru, která má v Alicante svůj původ.

Po večeři mnoho lidí míří do kostela na půlnoční mši, známou jako La Misa del Gallo (kohoutí mše). Ačkoli se v tento večer v Alicante dárky obvykle nerozdávají, někteří lidé si mohou vyměnit malé pozornosti. Hlavní dárková tradice přichází až později, na svátek Tří králů.

Vánoční trhy

Vánoční trhy jsou dalším významným aspektem slavností v Alicante. Největší trh, Mercado de Navidad, se obvykle nachází na náměstí Plaza de Gabriel Miró a nabízí širokou škálu vánočních dekorací, řemeslných výrobků a tradičních dobrot. Návštěvníci si zde mohou koupit nejen typické vánoční ozdoby, ale také ochutnat místní speciality, jako jsou churros s čokoládou nebo zmíněný turrón.

La Nochevieja (Silvestr)

Přivítání nového roku, La Nochevieja, je v Alicante oslavou plnou energie a radosti. Lidé se často scházejí na veřejných prostranstvích, kde město pořádá ohňostroje a slavnosti. Největší shromáždění probíhá na náměstí Plaza del Ayuntamiento, kde se koná živá hudba a tanec až do časných ranních hodin.

Tradičním zvykem na Silvestra je sníst dvanáct hroznů štěstí (uvas de la suerte) přesně o půlnoci, s každým úderem zvonu. Podle tradice vám to přinese štěstí do nového roku. Po půlnoci se obvykle pokračuje v oslavách, ať už doma, nebo na některé z mnoha silvestrovských párty, které se konají po celém městě.

Día de Reyes (Svátek Tří králů)

Vánoční sezóna v Alicante vrcholí 5. a 6. ledna, kdy se slaví Día de Reyes. Tento svátek připomíná příchod Tří králů, kteří podle křesťanské tradice přinesli dary malému Ježíškovi. Večer 5. ledna se koná slavný průvod Cabalgata de Reyes, kde Tři králové na velbloudech procházejí městem a rozdávají dětem sladkosti. Tento průvod je vrcholem vánočních slavností a přitahuje davy lidí.

Ráno 6. ledna pak děti konečně rozbalují dárky, které jim Tři králové přinesli. Tento den je zakončen tradičním jídlem Roscón de Reyes – sladkého koláče ve tvaru koruny, který je plněn šlehačkou nebo krémem a uvnitř skrývá drobné překvapení.

Zažijte kouzlo Vánoc v Alicante

Vánoce a Nový rok v Alicante spojují to nejlepší z španělských tradic s jedinečnou atmosférou středomořského města. Bez ohledu na to, zda přijedete kvůli slunci, jídlu nebo oslavám, Alicante vám nabídne nezapomenutelné zážitky. Tento čas roku je zde plný radosti, setkání a samozřejmě dobrého jídla, což z něj činí ideální destinaci pro zimní únik.

Zažijte Alicante v celé své slávě

Alicante je město plné života, kde se tradiční španělské slavnosti prolínají s moderními kulturními událostmi. Každý svátek v tomto regionu je oslavou radosti, kultury a historie, ať už jde o velkolepé ohňostroje během Las Hogueras de San Juan, nebo o náboženské procesí během Semana Santa. Pokud chcete poznat pravou duši Alicante, určitě navštivte toto město během některého z těchto svátků. Bude to zážitek, na který budete ještě dlouho vzpomínat.

Compare listings

Compare