Svatojánská noc neboli noche de San Juan?

Co je Svatojánská noc neboli noche de San Juan?

Svatojánská noc je evropský lidový svátek slavený v předvečer svátku křesťanského světce Jana Křtitele, který spadá na 24. června. Navazuje na předkřesťanské oslavy letního slunovratu, jako jsou slovanská kúpadla nebo anglosaská Litha, a velkou roli při tomto svátku měl především oheň, voda, nahota a zeleň.

Ve Španělsku se taky slaví.

Noc San Juana je starobylá oslava letního slunovratu, která se koná večer 23. června. Tento večer je také známý jako Svatojánská noc. Večer San Juana je jednou z nejkratších nocí v roce a lidé se scházejí kolem ohňů, aby oslavili začátek léta a odháněli zlé duchy.

San Juan (také známý jako San Xoán, Sant Joan, San Xuán nebo São João) se slaví ve Španělsku, Portugalsku a Jižní Americe. V Alicante (Španělsko) se slavnost koná v noci 24. června. San Juan je největší kulturní událostí v Alicante a tato oslava byla vyhlášena za událost mezinárodního turistického významu. Nejvýznamnější oslavy Svatojánské noci v Portugalsku se konají na Festa de São João do Porto, jednom z nejživějších pouličních festivalů v Evropě. Na druhé straně Atlantiku je tato slavnost známá jako Festa Junina (Červnová párty) v Brazílii.

Původ Noci San Juana

Festival má starobylé, pohanské kořeny. Původně šlo o oslavu letního slunovratu, kdy byly zapalovány ohně na počest slunce a na ochranu před zlými duchy, kteří mohli tuto noc volně bloudit. Celkově byla Noc San Juana oslavou spojenou s přírodou, uctívající změnu ročních období.

Po zavedení křesťanství se oslava spojila s datem narození svatého Jana Křtitele, tedy 24. června.

https://www.youtube.com/watch?v=ObFyIpF7Ua8

Compare listings

Compare